Vedligeholdelse

Her kan du søge tips og tricks blandt medlemmerne mht. vedligehold af din Grinde/Kaskelot/Marsvin. Skriv blot i kommentarfeltet nederst på siden – evt. svar skrives på samme måde og vil blive vist øverst på siden. Klubben påtager sig intet ansvar for oplysningerne på denne side!

Her kan du komme til tidligere indlæg der omhandler vedligehold

35 svar til Vedligeholdelse

 1. Simon Campbell siger:

  I have to change the through hull fittings this winter, and need to remove the rudder, what is the best approach. Is it best to remove the Stainless Steal plate at the the top of the rudder post, or the bracket at the bottom ?

 2. knut bredo jensen siger:

  Grinden Fajolie har nyere kuleventiler ved alle inntak, men med ett unntak: bunnventilen som sitter akterut, og som er mest utilgjengelig, er fortsatt en gammel skruventil som jeg tror det er på høy tid å skrifte ut. Jeg har lest gjennom alle vedliholdstipsene uten å finne informasjon om bunnventiler. Siden den aktuelle ventilen ender i mellomrommet mellom skroget og roret, har jeg tenkt å få skiftet slitte deler i rorbeslagene samtidig. Har du noen tips å komme med før jeg setter arbeidet bort til håndverkere?

  • Simon Campbell siger:

   I am alos trying to find the best way to remove the rudder, I assume the stainless steel plate at the top has to be remover and one can just lift off the rudder, but perhaps the fitting at that base of the rudder is the correct approach. Atre yoou going for composite valves or brass ?
   Simon

   • hanshstorm siger:

    Definitely – the stainless steel plate should be removed – Dont touch the fitting at the bottom – it should never get off. One boat lost the rudder while sailing because the fitting (the heel) at the bottom was lose – check every year that it is properly fixed. We have a report that it is nightmare to fix and fit it again if removed.

   • knut bredo jensen siger:

    Thank you for advice for approch from the top of the rudder. By a family member I have been recommended composite valve. The price seems affordable, so I tend to choose a composite valve. Perhaps some members have experience with either of the two?

 3. Birgitte Skar siger:

  Hej, vi er de lykkelige ejere af Månestråle, som vi for efterhånden mange år siden sejlede ind til Norge, hvor hun bor i dag. Vi har observeret en sprække i glasfiberen mellem den agterste bundstok ( “spant”) og skottet mod pantryet. Vi har nu fjernet den løse del af glasfiberen og ser at selve bundstokken af lamineret træværk er fugtig. Hvad kan være årsagen? og hvad bør vi gøre? Vi tænker at årsagen enten kan have været en lille lekkage mellem skrog og køl, som vi rensede og tættede med en fleksibel fugemasse for et par år siden, men at det også kan have været en grundstødning. Vi ligger en del ude i skærgården og det hender at vi går på lidt grund, uden der dog har været nogen dramatiske hændelser. Kan det tænkes at der er lekkage i gennemføringen ved kølbolten?
  Hvad bør vi gøre? Vi må vel checke at kølbolten er tight.. og skal vi så afdække hele bundstokken og prøve at få tørret den opp, før vi atter pakker den ind i glasfiber…, eller har i nogen gode forslag til fremgangsmåde? Mange hilsner fra Månestråles skipper Birgitte

  • hanshstorm siger:

   Birgitte – alt tyder på en grundstødning er årsagen. Går du hårdt på et skær med forenden af kølen vil den trykke hælen op. Det kan give skader i laminatet ved bageste bundstok og det tyder alt på da i ser en sprække ved bundstokken. I må lade en bådbygger ise på sagen og vurdere om der er sket skader i selve skroget – men alt tuder på at der er npget galt med mindre fugten er kommet ind ovenfra.

   • Birgitte Skar siger:

    Kære Storm, mange tak for dit hurtige svar, og beklager at min tilbagemelding tog tid! Vi har bestemt os for at følge med på denne skade i løbet af sommeren, det er ikke særlig meget vand som eventuelt kommer ind. Vi må ganske enkelt finde ud af om det er salt eller fersk. Der kommer jo en god del ind via mastesporet i regnvejr, og da jeg i sin tid skulle hente båden i Danmark, var den fuldstændig oversvømmet inde i salongen, den havde stået en vinter på Tempobåd i Ishøj og en af drænslangerne fra cocpit var presset af på grund af is. Dette medførte både bytte af en frostsprængt motor og lidt af hvert. Der kan altså være flere grunde til indtrængning af vand ved dette skot, hvor der er tale om en kobling mellem træ og glasfiber. Men vi kommer til at være vældig opmærksomme på sagen og så må det blive bådbygger til efteråret, hvis vi konstaterer at der er tale om saltvand. Vi har også strammet kølbolten knap 2 mm- her kan der altså også ligge en årsag – og selvfølgelig en mulig sammenhæng med en grundstødning…
    Bedste hilsen Birgitte (Månestråle)

 4. rasmussangild siger:

  Hej mine bailere i bunden af cockpit er stoppet til. Tror det er udløb mellem skrog og ror, der er lukket til. Har prøvet med vandslange, men den ryger forbi rørsammenføjning og kommer op i modsatte hul.

  Der må være andre, der døjer med samme problem. Nogle der har tips og tricks?

  Bh
  Rasmus

  • Kurt Nordheim, NOR 9568, 4312 Sandnes, Norge siger:

   På Grinde må du krybe ned i rommet bak motor og koble fra slangen festet til utløpsrøret ved roret og føre inn en flaskekost til den stopper mot et utløpsgitter og rotere den rundt noen ganger. Koble så til igjen slangen og spyl inn så vannet med fullt trykk kommer ut på motsatt side ! Eventuelt steng for utløp på motsatt side for å få spylt gitteret rent.
   Nå skal

 5. Niels siger:

  Hej
  jeg har en Marsvin hvor jeg har lille gelcoat reparationer. Kenner I måske RAL farve koden (jeg tror der er en standard grinde grå)?
  På forhånd tak,
  Niels

 6. Anders Holm Jensen siger:

  Jeg har læst Masteguiden på vores hjemmeside og kan læse mig frem til at den retter sig mod både med fast forstag – jeg har rulleforstag og efterlyser derfor gode tips til hvordan I andre med rulleforstag sætter riggen. Jeg fulgte anvisningen sidste år og synes egentlig at det gik meget godt – men tænker da at det altid kan blive bedre 😉
  Med venlig hilsen Anders

 7. Frode Gallefoss, byggnummer 444 "Balaena" siger:

  Kjenner noen til om det finnes en ferdigprodusert vanntank i plast som passer inn i babord sittebenk? Den gamle fleksible vannpose er klar for utskifting. En slik vanntank kan godt vært ca 120 cm lang, men det er begrensninger mht høyde og bredde.

 8. Anders Holm Jensen siger:

  Jeg har sådan en fin vinteroverdækning fra GP Covers og var ved at montere det da en Spækhuggersejler gjorde mig opmærksom på at det originale Grinde stativ ikke er konstrueret til også at holde til vindpresset fra en en overdækning. Han anbefalede at jeg købte 4 bukke der så kunne optage / fordele kræfterne fra vinterpresenningen men da deter noget af en investering vil jeg da lige høre om andre har erfaring med vinterpresenning og det originale stativ / ekstra bukke.
  Mvh
  Anders, Tusnelda IV

 9. Hej Hans
  Tak for svaret – Ja det er en fin lanterne den fra Watski – men jeg er på udkik efter en der kan monteres på den påsvejsede 25mm studs / rør der sidder på toppladen på masten – tror den lanterne sad der var den oprindelige ankerlanterne fra dengang båden blev bygget? og sådan en kan jeg ikke finde hos nogen af de lokale (Købenahvnsområdet) udstyrsforretninger.
  mvh Anders

 10. Jeg mangler en ankerlanterne – nogen der ved hvor jeg kan købe sådan en?
  Mvh. Anders Holm Jensen, Tusnelda IV

 11. katholmen siger:

  Hei!
  Noen som kjenner til forstagets lengde på Grinden? Jeg skal bestille nytt rulleforseil på rullesystemet Furlex 200s, og forsøker å finne optimal/riktig lengde på forliket.
  Mvh
  Lars

 12. Jan Justesen siger:

  Hej jeg læste med begejstring artiklen Dixi flager ud, hvor der blev omtalt en renovering af grinde roret hvor det gl. ror delvist genanvendes.
  Her stod samtidig at byggeriet ville kunne følges på hjemmesiden, men hvor? Eller findes der en mail adr. Til den nye ejer så man evt. Kunne skrive og høre nærmere

  Mvh
  Jan Justesen
  Grinde nr 594

  • hanshstorm siger:

   Så snart vi har modtaget materiale om denne ændring vil vi lægge det på hjemmesiden under tips og tricks. Vi går udfra at den der har lovet at man kan følge op på sagen også forsyner os med informationen og noget der lige kan lægges på hjemmesiden.

 13. Anders Holm Jensen siger:

  Ruftaget er efterhånden en del gulnet af mados og sod fra en petroleumslampe og jeg tænker på at friske det op med en omgang maling. Er der nogen her der har erfaring med hvilken type maling jeg kan / skal bruge?

  Med venlig hilsen

  Anders Holm Jensen, Tusnelda IV, DEN106

 14. Kristian siger:

  Kære Alle.

  Jeg har netop købt en Grinde og er på udkig efter

  1: Et rulleforsejlssystem – ( Jeg har en næsten ubrugt fok, som vel kan syes om? ) er der nogen der har gode erfaringer med forhandlere / riggere, hvem..

  2: En cockpit kaleche, ( har sprayhood). Jeg så engang nogle billeder, måske her på siden, af en der havde fået syet et nyt komplet sæt, mægtig flot. Er der nogen der har gode referencer.

  på Forhånd tak for hjælpen

  Kristian

  • gormdengamle siger:

   Hej Kristian!

   Tillykke med Grinden – dejligt skiv!
   Min far som sejler Grinde fik sin genua syet om til en rullegenua og jeg har været ude og sejle en del med den.
   Når den er rullet helt ud er den ok. Den er jo skåret så underliget ligger ret højt i forhold til på den oprindelige, men det kan også have sine fordele, feks med hensyn til udsyn og slitage.
   Men når den skal rebes, så kommer den altså til kort, selvfølgelig i forhold til forsejl som er tilpasset den aktuelle vindstyrke, men også i forhold til forsejl som fra start af er syet til et rullesystem.
   Den største forskel er at der, i forsejl lavet til rullesystemet, er indsyet nogle lidt tykke pølser som løber på langs af forliget og som bevirker at sejlet væsentligt bedre holder formen ved rebning og at man med lidt god vilje godt kan ligge fornuftigt på et hårdt kryds…
   Jeg sejler selv med sidstnævnte forsejl på min kaskelot og er godt tilfreds, specielt set i lyset af at vi ofte sejler med 3 små børn ombord:-)

   Mit sejl er fra Green sails i Åbyhøj. Det er nu 10 år gammelt og skal skiftes og jeg overvejer selv at købe ny rullegenua fra Quantum Sails i en tæt vævet dacron kaldet Hydra Net 320 Crosscutt.

   Det er et dyrt sejl, men sejlmagerne kan altid vejlede dig i forhold til dit specifikke behov.

   Ang cockpittelt, så vil jeg tro at Martin Anker Wiedemann melder sig på banen med nogle ideer:-)

   Der ligger vist også nogle film med cockpittelte på Grindeklubbens youtubekanal…

   God vind

   Jonas Lissau

   • Kristian siger:

    Hej Jonas.

    Mange tak for dit svar.

    Vi satser slet ikke på kapsejlads, men den skal naturligvis fortsat være velsejlende.
    Men den skal som udgangspunkt være let at håndtere. Ligesom i dit tilfælde fordi jeg har kone og børn med. Hun uden erfaring, mens børnene er for små til at give en hånd med.

    Jeg vil prøve at kalde et tilbud hjem fra Quantum sails – så en Grød Grinde i Christians havns kanal som for nyeligt har fået rulleforsejl og lazyjaks og storsejlscover. Det så herligt bekvemt ud – og det er det jeg ønsker mig pt. Hvis ejeren af den røde Grinde i Christians Havns Kanal læser med her – så hører jeg gerne fra dig – er selvfølgelig nysgerrig efter at høre mere om dit nye sejlsystem – ikke mindst hvad det mon har kostet.

    mvh

    Kristian

 15. Anonym siger:

  Tack för tipsen!

  Hälsningar
  Bengt-Åke Krantz
  Jolanna Ii

 16. Anonym siger:

  Hej alla Grindeseglare!

  Vi hade inbrott i vår Grinde under hösten varvid nedgångsluckan bröts sönder och den ena skylightshållaren gick sönder.
  Vi är tacksamma för tips var vi kan finna en skylightshållaren som passar till Grindeluckans konstruktion så att vi kan behålla orginalskicket så nära som möjligt.
  Vi har försökt få kontakt med Peter Bruun om den finns i reservdelslagret men ej lyckats.
  Hälsningar
  Bengt-Åke Krantz
  Delägare till Grinde nr 59
  Jolanna Ii
  Södertälje.

  • Torben Fersøe siger:

   Jeg har samme problem med min kaskelot efter et indbrud i efteråret. De originale luger på både grinde og kaskelot er af fabrikat Goiot. Du kan se dem her: http://www.goiot.fr/inc/?c=2&p=14. Goiot sælger ikke direkte så du må finde en forhandler. Jeg har kontaktet tempobaadudstyr.dk (spørg efter Poul) som har lovet at skaffe de dele jeg mangler. Jeg ved at Tempo også er ved at skaffe dele til nogle grinde ejere.

  • Anonym siger:

   Jeg har haft samme oplevelse. Hos mig var det kun den nylondel der afslutter selve fjederen der var gået i stykker. Cylinderen og stødstangen er ret robust. Det lykkedes mig at lave en ny og montere den på den gamle stødstang uden vanskeligheder. Jeg kan forære dig et stykke kunststof der kan bruges hvis det kan være en løsning.
   Jørgen binzer,grinden bombardine, d 117

 17. Folke Benrtson siger:

  Hej…Grinde seglare!

  Vet inte om jag berättat, har hittat ”negativet” på däcksmönstret som gör det betydligt lättare att laga hål och annat som uppstår genom åren, titta på: ”MAS Flex-mold non skid repair patterns”!

  Har provat lite och det verkar lovande, kan förmedla kontakten som jag har i sverige om någon skulle vilja ha, säljs i form av en duk som är ca 30×30 cm för omkring 300:- går att använda gång efter gång, bra om man som jag ska renovera däcket i vinter….:-)

  Hälsningar

  Folke Berntson
  folke.connect@telia.com

 18. Eilliam Thomassen siger:

  Hej Hans Storm,

  tak for dit svar, og ja, jeg er virkelig glad for Brunhilde. Jeg har sejlet spidsgatter siden 1975, men fruen,- og helt ærlig, ikke meget for at indrømme det, men også jeg og min faste sejlerkammerat, må vedstå, når man er over 65 år er en 30 kvadratmeter spidsgatter lille og ubekvæm, når man blæser inde i dårligt vejr.

  Det er et drastisk arbejde at flå den gamle overfladebehandling af kølen. Og det er jo heller ikke lige til at komme til, der hvor stativet dækker, i bund under kølen og op langs det nederste stykke af forkanten… men det er jo ikke verdens største problem. Lidt rust, der er jo lidt forskel på lidt rust og meget rust.

  Mit største problem er, at der lækker diesel et eller andet sted fra maskinen. Og det skal jo klares. Kravler rundt og leder, men der er skam ikke megen plads rundt den der maskine. Kunne godt bruge et mandehuld hist og her. Finder jeg ikke lækket, må jeg hidkalde en prof.

  Projekterne i forbindelse med skibet; sprayhood og telt,
  modificere prædikestolen, så det er nemmere at komme af og på,
  lave et bovspryd a la Grågås i Dragør,
  renovere agterstagsstrammeren, tandhjulene var slidte og kammede over,
  friske op nedenunder,
  nå ja, og gøre salonbordet noget mindre, så det bliver mere plads omkring pantry og sofa.

  Jeg skriver lidt om projekterne på:
  engrinde.blogspot.com

  Venlig hilsen William

 19. Hans H Storm siger:

  Hej William – tillykke med Brunhilde
  Kølen skal du male med 2 komponent epoxy malig når du er i bund. Jeg kan anbefale Hempels High Protect. Skift mellem den grå og den “brækkede hvide” så du er sikker på der ikke er helligdage når du maler over. Hvis du kan planlægge at male hver dag slipper du for at slibe mellem lagene, og til sidst skal bundmalingen på “vådt i vådt” dvs. indenfor 24 timer når du har strøget med High protect sidste gang. Det er lagtykkelsen der betyder noget, så da jeg havde min spækhuggerkøl i bund (sandblæst) fik den 6 lag highprotect. Siden er der ikke set rust. Nu pletter jeg med det samme på Grinden (afskalning af maling og efter grundstødning) og resultatet er helt fint.

  At fjerne navne – afhænger jo af om det er malet på eller er klistermærke. Uanset vil der pga årenes polering være et “navn” – lidt forhøjet. Er det tilfældet kan man vandslibe det væk med nr. 1200 efterfulgt af slibemiddel (boat rubbing) og så til sidst polering. Klisteret hvis det er klæbebogstaver fjerner du med renset benzin – evt kan et opløsningsmiddel bruges. Et trick er at tage en hårtørrer og varme på plastikken, så kan den som regel trækkes af uden større besvær.

  mvh
  Hans Storm, Mira

 20. Anonym siger:

  Grinden, erhvervet i oktober 2011, har haft en lidt stedmoderlig behandling de sidste år; rust på køl har fået lov at udvikle sig, der er kommet så meget bundmaling på, at bunden må renses i bund. Det efterlader mig med et problem; det er vildt tidkrævende at rense maling af kølen. Hvordan behandler man kølen, når den er renset i bund? Hvilke produkter og hvor meget?

  Og nogle forslag til produkter, når gammel hjemmehavn skal fjernes? Langt navn,
  den ny havn har et kort navn, så der skal poleres med nænsom hånd.

  Venlig hilsen William
  ny ejer af Brunhlde

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s